Waarom circulair bouwen?

Overweegt u om circulair te bouwen? Dan kunt u profiteren van verschillende subsidies en fiscale regelingen van de overheid. Wat is goed om te weten voordat u aan de slag gaat?

Wat is circulair bouwen?
Circulair bouwen betekent grondstoffen en materialen zo hoogwaardig mogelijk gebruiken en maximaal hergebruiken. Om de levensduur te verlengen, de grondstoffenketens te sluiten en voor een CO₂-reductie zodat de milieubelasting op aarde afneemt.
Verminderen materialen bouwen
Circulair bouwen kan fors bijdragen aan het verminderen van de materiaalbehoefte. Door efficiënter te ontwerpen, multifunctioneel te bouwen en de levensduur van gebouwen en bouwdelen te verlengen. Nieuwbouw biedt volop gelegenheid om na te denken over het gebruik.

©RMF160413 - 033

Bij gebouwen met een korte levensduur is een demontabele opzet in combinatie met te hergebruiken producten interessant. Voor een toekomstbestendig gebouw met een langere levensduur is dat een hoge mate van energiezuinigheid en biobased materialen. In het geval van bestaande bouw is het belangrijk te overwegen wat ermee gebeurt. Is renoveren of slopen het beste of zo lang mogelijk behouden met kundig beheer en onderhoud?

Wat is biobased bouwen?
Fossiele grondstoffen zijn eindig. Als we er niet zuiniger mee omgaan, ontstaat er een tekort, gaan prijzen omhoog of is gebruik helemaal niet meer mogelijk. Koper bijvoorbeeld is nog maar ongeveer zestig jaar voorradig. Biobased materialen zijn gebaseerd op grondstoffen en zijn gemaakt van hernieuwbaar, organisch materiaal die binnen de levensduur van een gebouw weer aangroeien.

Amsterdam, 14 april 2016. Minister Kamp opent Biobased Huis op Innovation Expo 2016.

Amsterdam, 14 april 2016. Minister Kamp opent Biobased Huis op Innovation Expo 2016.

In de bouw kan het interessant zijn om voor deze alternatieven te kiezen, vanwege verduurzaming, economische kansen en het verbeteren van het binnenmilieu in gebouwen. PIANOo geeft tips hoe u als inkoper biobased producten een kans kunt geven.

Kijk op de site van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor regelingen en financiering voor circulair en biobased bouwen.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

ORGA architect tandarts

Tags: , , , , , , ,